BAŞARIYA GİDEN YOL
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Kınalı Hasan Başarı Ödülleri’nin” dağıtım töreninde yine heyecanlı dakikalar yaşandı.
Başarı ödülü alanlar; çilelerini, fedakarlıklarını, hayallerini, hülyalarını anlattılar. Öğretmeni, imamı, memuru, polisi, askeri, iş adamı, avukatı ayrı ayrı yollardan aynı başarıyı nasıl yakaladıklarını ve alnı açık ve pak olarak halkın huzuruna nasıl çıktıklarını gördük.
“Kınalı Hasan Başarı” Ödüllerinin” dağıtıldığı, başarı öykülerinin anlatıldığı salonda çıt yoktu.
“Asım’ın Nesli” diye tarif ettiğimiz nesilden başarı öykülerini dinledik. Başarıya giden yolda yazdıkları destanları bizlerle paylaştılar.
HERBİRİNİN ÖYKÜSÜ FARKLI
Her birinin ayrı ayrı destanı, öyküsü vardı.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Erol, halk eğitimi çalışmalarını kalıplaşmış zihniyetinden çıkararak özellikle çinicilik, bakır işleme dallarında Sorgun’da üretilen eserleri nasıl markalaştırdığını anlattı.
Öğrencilere 4650 hadis ezberleten öğretmen Orhan Tatar’ı, İç Anadolu Kur’an Okuma Yarışması birincisi İmam hatip Ahmet Çetin’i, Avrupa Yıldızlar Tekvando Üçüncüsü Zeynep Yeter Altan’ı, ahşap yakma sanatında Fatih Saraç’ı Sorgun Esnaf Odasına kısa sürede kurumsal kimlik kazandıran Başkan Mehmet Aktaş’ı dinlerken gerçekten göğsümüz kabardı.
YEREL BASIN UNUTULMADI
Sorgun basını da bu ödüle layık görüldü. Sorgun Postası, Gerçek Haber, Sıla Haber ve gazetemiz Selam.
Selam’ın ödülünü gazetemizin Yazı İşleri Müdürü sevgili oğlum Alparslan Gazi Doğan aldı.
Sorgun’da 16 yıldır yerel gazete çıkaran, Sarı Basın Kartı sahibi bir gazeteci olarak ilk defa hatırlanmış olmamız bizleri mutlu etti. Bugüne kadar her etkinlikte katkısı olanlara teşekkür edilir, ancak meşakkatli iş yapan gazeteciler es geçilirdi. Hatırlayanlara selam olsun…
KENDİ İNSANIMIZI TANIMAK
Davete icabet ederek ta Diyarbakır’dan gelen Dicle Üniversitesi. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Temel’de duygularını anlatırken gözleri buğulandı. Sevgili Hamdi bey, her yerde Sorgunlu olmaktan gurur duyduğunu ifade eden benim de değer verdiğim öğrencilerimden olan bir bilim adamı. Ulusal ve uluslararası ödülleri var.
Sevgili öğrencim, ünlü coğrafyacımız Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. İhsan Bulut'ta Kınalı Hasan Başarı ödülüne layık görüldü. Coğrafya öğretmenlerini ilçemizde bir araya getirerek, faydalı ilmi bir çalıştaya imza attı. Yayınlanmış bilimsel eserleri var. O da bir Sorgun aşığı...Çok özel mazereti dolayısıyla ödül almaya gelemedi. Onun adına ödülünü yeğeni aldı.
Ne yazık ki bizim insanımızı bütün dünya tanısa, biz tanımakta yetersiz kalıyoruz. Bu bakımdan Kınalı Hasan ödülü, Hamdi Temel, İhsan Bulut gibi değerli bilim adamlarımızı, içimizden yetişen insanları tanıtma açısından büyük anlam ifade ediyor.
UĞRUN UĞRUN SORGUN’U DÜŞÜNENLER
Sorgun Düşünce Kulubü’de ödül alanlar arasındaydı. SDK’yı temsilen ödülleri değerli hemşerilerimiz Abdullah Alpaydın ve Avukat Adnan Korkmaz aldı. Sevgili Adnan beyin konuşmasında ifade ettiği gibi “Sorgun’u uğrun uğrun sevenler” İstanbul’da her bir araya gelerek Sorgun için kafa yoruyorlar. Abdullah kardeşimizin konuşmasında söylediği gibi “Ne menfaat, ne şöhret, ne de siyasi ikbal peşindeler.” En çok ödülü hak etti.
HAYIRDA YARIŞANLAR
Ödül alan diğer birkaç isimden bahsedecek olursak; Sorgun Engelliler Umut Derneği Başkanı Süleyman Özdemir hepimizin sevdiği, değer verdiği en çok ödüle layık olandı. O da bizleri mutlu etti. Emekli meslektaşım H. İbrahim Aydın özetle hayırda yarışanlardan.
YANIK DUDAKLARA SU
Bir isim var ki ta Nijer’de, Afrika’nın yanan, kül olan, dudakları kuruyan insanların içinde ses veren, Nijer’de “Muhammed Su Kuyusu” açarak, yanık dudakları ıslatan bir hayırsever. Dost Gönüllüler Bankası’ nın önde gelen güzel insanı.
KİMSESİZLERİN KİMSESİ
Sorgun’a içinde Kur’an bülbüllerinin şakıdığı Kur’an Kursu yaptıran Duran Durmuş , ilçemizi proje bazında yarıştıran, birçok onaylanmış projeye imza atan Halil Uğuz, kimsesizlerin kimsesi olan Osman Tüzüner hocam, kısa film yarışmasında emniyet kemeri gerçeğine dikkat çeken Ö. Faruk Ünalan ve ismini bu sütunda sayma imkanı olmayan öğretmenlerimiz, okul müdürlerimiz, askerimiz, polisimiz, imamımız.
Ekmek israfına dikkat çekmek için çaba sarf eden F. Bektaş İlköğretim okulu öğretmenlerinden Aylin Dağ ve Betül Vanlı hoca hanımların ödülünün nasıl bir kıymet ifade ettiğini anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalır.
ECDAT RUHUNU YÜKSELTTİLER
Onlar anlattı biz dinledik.
Anlatırken hüzünlendiler, ağladılar, heyecandan söylemek istediklerini unuttular, ama hep alkışlandılar.
Her birinin başarı öyküsü farklı idi. Ama idealleri, amaçları, hedefleri aynı idi:
En önemlisi bu hizmetleri ile ecdat ruhunu, Sorgunlu Kınalı Hasan’ın ruhunu tebcil ettiler, yücelttiler.
HASAN ANASINA SORMUŞ
Çanakkakale şehidimiz Kınalı Hasan anasına :
- Kumandanım senden sormamı istedi. Sahi ana saçımı niye kınaladın. Elime niye kına yaktın.” dediğinde
Anası Hatçe’nin verdiği cevap şuydu:
-“Ey oğlum, gözümün nuru Hasan’ım! Köyümüzde rahat rahat oturalım mı? Vatan sevgisi içimizde alev alev yanıyor. Sen ecdadından, babandan aşağı kalamazsın. Sen İsmail’sin. Sen orada şehit olacaksın inşallah. Kurbanlık koçlar nasıl kınalanırsa, ben de senin saçını öyle kınaladım.”
İşte böyle kahramanlar, böyle analar yetiştiren asil bir milletin evlatları olarak şehitlerimizin ve gazilerimizin mirasına sahip çıkarak kahramanlarımızı gönlümüzde olduğu kadar, yaptığımız başarılı çalışmalarla da yaşatan başarı öykülerine ekmeğine, aşına katık edercesine “Kınalı Hasan” ruhunu katan bu başarılı insanları yürekten kutluyorum.
107 öğretmen ve idareci, bunun yanında asker, polis ve memur, memur olmayan ödül aldı.
Buraya kadar güzelliklerini anlattığımız bu organizenin, her şeyde olduğu gibi mutlaka eksik tarafları da olmuştur.
EKSİKLİKLER
Bana göre;
-Kınalı Hasan Ödül Yönergesi hazırlanmalı.
-Sorgundaki memurlar ile, serbest, ilçe dışında olanlar için iki ayrı kategoride düzenlenebilir.
-Ödül alanlar sevindiği gibi, ödül almayı bekleyenlerin de üzüntüsü olabilir. Gelecek yıllarda farkındalık yaratanları görmek ve tepkileri azaltmak için çalışmaları bir yıla yaymalı.
-Ödül alanların konuşmaları, hazırlanan slaytlar ve gereksiz tekrarlar gözden geçirilmeli.
-Salondaki koltukların ilk üç sırası protokole ayrılmış. Çok değil mi! Ayrılan yerlerin birçoğu boş kaldı. Bundan sonraki etkinliklerde de böyle olursa salonda halkı bulamayabiliriz.
-Ödüller, Kınalı Hasan ve Sorgun’un kültürel figürlerini birlikte gösteren bir heykelcik, biblo gibi ürünlere dönüştürülmeli.
DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Yazımı noktalarken sözün özü şu:
Aramızdan ayrılmış Sorgunlu Kınalı Hasan, Sorgunlu Karacaoğlan gibi daha değerlerimiz var. Başarı öykülerini dinlediğimiz yeni Kınalı Hasanlar, Karacaoğlanlar, bilim adamlarımız, mütefekkirlerimiz neden olmasın.
Önemli olan onların farkına varıp, o külün üzerindeki közü üfleyip halkımızın önüne çıkarmaktır.
Bu organizasyonun böyle bir misyonu olduğuna ve gelecek yıllarda daha güzel birlikteliklere vesile olacağına inanıyorum.
Türkiye’de örnek gösterilecek bir projeye öncülük yaptığı için Kaymakamımız sayın Levent Kılıç’a, tertip komitesine, organizede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Ödül alanları kutluyorum.
Kınalı Hasan idealini yaşatanları selamlıyorum.
Bu haber 6882 defa okunmuştur.