YAZILITAŞ BULUŞMASI
Geçen hafta Yazılıtaş köyü muhtarı Neriman Çakmakçı’nın davetlisi idik. Yazılıtaş’lı hemşehrilerimizle güzel bir gece geçirdik.
Kısa adı SOYAŞAD olan Sorgun Yazarlar Aşıklar Şairler Kültür ve Araştırma Derneği yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte Yazılıtaş’ta bir buluşma gerçekleştirdik.
Sazlı-sözlü ve şiirli geçen gece gerçekten görmeye değerdi.
Geceye derneğimiz yönetim kurulu üyelerinden Şair Hacı Yiğid, M. Ali İlbaş, Şahozan ve Hüseyin Adak’ta katıldı.
Sazın, sözün, şiirin, fıkranın ağırlıklı olduğu gecemize sağolsunlar başta köy imamı sevgili Duran Babaarslan olmak üzere köy halkı bizi bağırlarına bastılar.
Halkımız geçmişimizin, gelenek ve göreneklerimizin, halk kültürünün konuşulduğu ortamlara hasret kalmış. Biz karınca kararınca bu hasreti gidermeğe çalıştık, başarılı da olduk.
Şahozan’ın söylediği ozanca türküleri, destanları, koçaklamaları, Yozgat türkülerini Yazılıtaş halkı can kulağı ile dinledi.
Kırşehir- Mucur ilçesinden Ozan Yüksel Şahin Neşet Ertaş’tan ve kendi bestelerinden bir demet sundu. Şair arkadaşlarımızın okudukları şiirler de seçilmiş en güzel eserlerdi.
O gece bilginin, kültürün ana kaynağı, ana damarı bu halkın kendisiyle bir olduk, beraber olduk. Örfümüz, adetimiz, töremiz, sazımız, sözümüz konuştu.
Şair M. Ali İlbaş’ın yazdığı şiiri hakeden bayan muhtarımız Neriman Hanım seçildiği günden beri şahit olduğum kadarıyla köyü için saçını süpürge etmiş bir örnek muhtar portresi çiziyor. Ve konuşmalarında köyünü çevrede parmakla gösterilecek güzellikte ve sorunları olmayn bir köy yapma gayretinde. Neriman hanım Yazılıtaş için büyük bir şans Köy halkı bunu bilmeli ve Neriman hanıma destek vermelidir.
O gece muhtarın dedeleri olan meşhur Yazılıtaş köylü Mansur Pehlivanı da yad ettik.
Kısaca özetleyelim.Köy buluşmalarına zaman ayırıp devam etmeliyiz.
Bu geceyi gerçekleştirmemizde vesile olan Muhtar Neriman Hanım’a, sevgili eşine, çocuklarına, imam kardeşimiz Duran beye, köy halkına, derneğimiz yönetim kurulu üyesi şair ve ozan arkadaşlarıma, gecemizi şereflendiren misafirlere teşekkür ediyorum.
YAZILI KIŞLA
Yaptığımız araştırmalarda; Yazılıtaş ismine 1530 tarihli Bozok Livası haritasında (Yazılu- taş) adıyla var olan bir köy olarak rastlıyoruz. Bu haritaya göre yörede kurulmuş en eski köylerden birisi de Yazılu- taş köyüdür.
H. 937/ M.1530'lu yıllardaki "Bozok Livası Haritası" na göre; Sorkun ilçesine bağlı haritada yere alan mevcut köylerden 18 köy içerisinde Yazılu- taş adlı bir yerleşim yerinin olduğunu görüyoruz. (1)
Yazılu- taş namı diğer Yazılu Kışla köyü Kızıl Kocalu Kabilesine bağlı bir Türkmen köyüdür. Elimizdeki en eski Osmanlı belgelerinde ise [Sorkun n.] bağlı Yazılu- taş mz. olarak geçmektedir.
Bu haber 7517 defa okunmuştur.